100 jaar Amsterdamse school, ook in Valkenswaard

Dit jaar bestaat de Amsterdamse school 100 jaar. Het in 1916 opgeleverde Scheepvaarthuis wordt gezien als het hoogtepunt van deze bouwstijl. In dit gebouw is nu Grand hotel Amrâth gevestigd.

De bouwstijl, ook wel expressionisme genoemd, zette zich af tegen het rationalisme van architect Berlage en liep van 1910 tot 1930. De indeling en constructie, die bij het rationalisme leidend waren, moesten nu het uiterlijk van de buitenkant volgen. Architecten die een belangrijke bijdrage leverden aan deze stroming waren Michel de Klerk, Joan Melchior van der Meij en Pieter Lodewijk Kramer.

De kenmerken waaraan u de Amsterdamse school kunt herkennen zijn onder andere: verticale lijnen in de gevelindeling, horizontale onderverdeling in ramen die breder zijn dan hoog, gebruik van baksteen en hout, ramen in glas-en-lood, siermetselwerk, golvende details en apart smeedwerk.

Uiteraard zijn in Amsterdam veel voorbeelden van deze bouwstijl te zien met als boegbeeld museum Het Schip dat gevestigd is in een van de drie volkswoningbouwcomplexen in de Spaarndammerbuurt. Dit jaar wordt veel aandacht besteed aan het jubileum, zie daarvoor de website www.amsterdamse-school.nl.

Ook buiten Amsterdam is deze bouwstijl te vinden. De landelijke verspreiding kwam onder meer op konto van de Rijksgebouwendienst. In Valkenswaard staat Villa den Hoek. Het pand werd in 1936 gebouwd voor dokter Van Rooij. De plaatselijke architect Jos Renders paste Amsterdamse school-motieven alsook traditionele bouwvormen toe. Het pand is gemeentelijk monument sinds 1999.

Foto: BHIC, Provincie Noord-Brabant

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
V.r.n.l.: Kees Reijnders - juwelier, Hendrik maas - lijmfabrikant, onbekend, Harry Gelders - schilder. De overige heren zijn C. Rijnders. K. van Wijngaarden. L. Bax, C. v.d. Sanden, P. Verbunt, J. van Hout en Fr. Mollen. De heren staan voor Hotel Valk. Datering: 1 december 1934 Auteur(s): Fotopersbureau Het Zuiden
Gebied Valkenswaard
Meer weten?
Valkenswaard - Dijkstraat
images/hourglass.png

ZOEKEN...