Bidprentje met afbeelding van Onze Lieve Vrouwe van Scherpenheuvel uit 1850.

Redenen om op bedevaart te gaan

De rooms-katholieke bedevaartcultuur is nog altijd springlevend. De Handelse Processie is hier een voorbeeld van. Motieven om te gaan waren in vroegere tijden verschillend van aard. Religieus, maar ook ontspanning. Zelfs het spekken van de beurs kon een reden zijn!

Zo is daar in maart de Stille Omgang. Drommen katholieken reizen af naar Amsterdam om er al wandelend het Mirakel van 1345 te herdenken: een hostie die door een zieke man was uitgebraakt en vervolgens in het haardvuur was gegooid werd de volgende dag ongeschonden in de haard teruggevonden. In de derde week van juni is de Handelse processie. Sinds jaar en dag trekt een bonte optocht van karren van Valkenswaard via Eindhoven, Nuenen en Lieshout naar Handel. Handel is al sinds de dertiende eeuw een Mariabedevaartsoord, zo ook Meerveldhoven. Het Peellandse Ommel is dat sinds ongeveer 1400.
Op bedevaart gaan was vroeger overigens niet alleen ingegeven door vrome motieven. Voor veel gezinnen was het een echt uitje en een welkome ontsnapping uit de dagelijkse sleur, want vakantie bestond immers nog niet,.
Voor jonge mannen en vrouwen in de huwbare leeftijd was het eveneens een uitgelezen kans om de eerste verkenningen op de huwelijksmarkt uit te voeren. Voorzichtig werd kennis gemaakt met leeftijdsgenoten van het andere geslacht. Maar ook niet meer dan dat, want moeders waakten over hun dochters als leeuwinnen over hun welpen. Jongens konden zich daarentegen wat meer vrijheden permitteren: vaders waren wat toegeeflijker.
Een andere reden om op bedevaart te gaan was economisch van aard, een die het daglicht niet verdragen kon zelfs. De pelgrimage naar het Belgische Scherpenheuvel was ooit berucht vanwege de vele smokkelwaar die mee de grens over ging. Hoe de zondige pelgrim dat verantwoordde tegenover Onze Lieve Vrouw? Door het bidden van een extra weesgegroetje misschien? Of mischien door nog een een keer op bedevaart te gaan. Kevelaer was dan een goede optie. Lekker even naar het buitenland. Even er tussen uit om iets anders te zien. Om daar na weer met een schone lei ter beginnen!

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Meer weten?
Wapen Borkel en Schaft
Alpenrijders in Valkenswaard
Van Oostende naar Westende
images/hourglass.png

ZOEKEN...