Jan Tops

Springruiter Jan Tops: "vriendschap is basis voor goud"

Springruiter Jan Tops, geboren 5 april 1961 te Valkenswaard, nam viermaal deel aan de Spelen: Seoul 1988, Atlanta 1996, Barcelona 1992 en Sydney 2000.

In Seoul nam Jan met zijn paard Doreen la Silla deel aan zowel de teamwedstrijd als de individuele wedstrijd. In de teamwedstrijd eindigde Nederland als 5e. Individueel eindigde Jan met achtereenvolgens 4, 12, 8 en 4 strafpunten ex aequo op de 73e plaats.

In Barcelona nam Jan met zijn paard Top Gun deel aan zowel de teamwedstrijd als de individuele wedstrijd. Het team, bestaande uit Jos Lansink, Piet Raymakers, Jan Tops en Bert Romp, werd Olympisch kampioen. In aanloop naar de Spelen was het team een hechte groep geworden. De vriendschap was volgens de ruiters de basis voor dit succes.

Bert Romp behaalde van de vier het slechtste resultaat en dat telde niet mee in de eindrankschikking. Vandaar dat hij geen gouden medaille ontving. Bert's commentaar: "Beter goud zonder mij, dan zilver met mij." Het relativerende commentaar van Tops op het goud: "Ook met een gouden medaille om mijn nek krijg ik geen slechte paarden verkocht." 

Individueel eindigde Jan Tops met achtereenvolgens 4,4,4, en 4,25 strafpunten als 5e. Voor Jan was het een groot risico om met Top Gun deel te nemen. Het paard was niet helemaal fit en eigenlijk zou er operatief een botspliter uit een been weggenomen moeten worden. Het paard kwam aanvankelijk ook niet door eerste keuring heen.

In Atlanta nam Jan wederom met zijn paard Top Gun deel aan zowel de teamwedstrijd als individuele wedstrijd. Het team eindigde als 7e. Individueel eindigde Jan ook op de 7e plaats, met achtereenvolgens 0, 0, 4 en 8 strafpunten.

In Sydney nam Jan met zijn paard Roofs deel aan zowel de teamwedstrijd als de individuele wedstrijd. Het Nederlands team eindigde als 5e, en ook nu telde het slechtste resultaat, dit keer van Jan, niet mee in de eindscore. Individueel eindigde Jan slechts als 49e.

Jan had in de paardenwereld de bijnaam Jan Eigenheimer. Hij verkoos het gezelschap van zijn Canadese vrouw Tani Zeidler boven dat van zijn collega's en luisterde zelden naar de raad van bondscoach Hans Horn. Toen hij in 1996 deelnam aan de strijd om de Wereldbeker te Genève verzweeg hij dat hij kort ervoor op zijn eigen stoeterij was beschoten en dat er lichte explosieven in zijn voortuin waren gegooid. Toen dat nieuws uitlekte reageerde hij er erg laconiek op.

Jan Tops treedt op als bemiddelaar bij de verkoop van top-paarden. In januari 2010 hielp hij bij de bemiddeling van Tomboy (paard waar springruiter Eric van der Vleuten mee uitkomt). Het paard is verkocht aan Athina Onassis, kleinkind en enige erfgename van de Griekse scheepsmagnaat Aristoteles Onassis. Jan kent haar al jaren. Het paard ging van hand voor iets minder dan drie miljoen euro.

Jan runt, naast zijn werk als paardenhandelaar, een eigen manege.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Binnenblad van een sigarenkist uit 1930 met als thema de valkenjacht.
Eindhovens Dagblad 15 juni 1961
Het tegenwoordige Huize Agnetendal aan de Dommelstraat
images/hourglass.png

ZOEKEN...