Bushalte op de markt, 1966

Met de bus van de EMA naar Eindhoven!

In het begin van de twintigste eeuw kwam men nauwelijks tot niet buiten het eigen dorp. Lange tijd was het enkel mogelijk om met de postkoets of met de spoorlijn Valkenswaard te verlaten. Vanaf 1921 kwam hier verandering in met de oprichting van de Eerste Meierijsche Autobusdienst (EMA).

De EMA werd opgericht door de uit Borkel en Schaft afkomstige Driek Jonkers, die oorspronkelijk een werkplaats had voor het repareren en verkopen van auto’s en fietsen. In 1921 startte hij met de eerste pendeldienst tussen Luyksgestel en Valkenswaard.  Twee jaar later trok Jonkers deze lijn door naar Eindhoven. Het bedrijf van Jonkers was daarmee de eerste busonderneming in Eindhoven. Naast de lijnbussen ging de EMA zich vanaf de jaren dertig ook bezighouden met het organiseren van tourritten voor scholen en bedrijven. In 1935 heeft de EMA negen autobussen in eigen bezit. In ons archief vonden we de dienstregeling uit datzelfde jaar (zie onderstaande foto). We zien daarop dat er ongeveer elk uur een bus van Valkenswaard naar Eindhoven vertrok.

Na de oorlog groeide de EMA flink en begin jaren vijftig reden er ruim twintig bussen van de EMA rond. De toegenomen populariteit van de lijnbus was een van de redenen dat na de oorlog het doek ook definitief viel voor het treintraject Valkenswaard-Eindhoven. Als gevolg van de stijgende welvaart verschenen er in de jaren zestig steeds meer auto’s en motors op de weg. Hierdoor braken voor de bussen van de EMA moeilijkere tijden aan; men was namelijk minder afhankelijk van de bus. Er werd veel geschoven met de frequentie en ook de lijnen werden regelmatig aangepast.

Uiteindelijk bleef het bedrijf rendabel genoeg en in de jaren zeventig reden er maar liefst veertig bussen van de EMA rond. De EMA hield op met bestaan in 1986, toen de autobusdienst als gevolg van overheidsmaatregelen werd verkocht aan de BBA. De BBA werd in 2008 vervangen door Hermes. In 2016 werden de bussen van Hermes omgebouwd naar de huiskleuren van de Provincie Brabant en hernoemd naar Bravo.

Dienstregeling van EMA in 1935

 

Bronnen:

RHCe, Documentatiecollectie Eindhoven, Nummer 1717, Eerste Meierijsche Autobedrijf ‘E.M.A.’ Valkenswaard

Dings, W. (1991). Valkenswaard van 1900 tot nu

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Naam Dommelen
Wapen Borkel en Schaft
Tekening van de St. Nicolaaskerk te Valkenswaard
Wapen Dommelen
images/hourglass.png

ZOEKEN...