uit: Luijbregts, B., & Schrijvers, A. (2009). Een kijk op Valkenswaard.

Speeltuin Geenhoven

De geschiedenis van speeltuin Geenhoven begint eigenlijk al in 1954. Toen werd er immers al nagedacht over het belang van een speeltuin in de nieuwbouw wijk ‘Geenhoven’, waar veel kinderrijke gezinnen woonden. Door problemen met het rondkrijgen van de financiën en het verkrijgen van een geschikt terrein werd pas in 1961 begonnen met de bouw van de speeltuin.

Het eerste lustrum werd in 1966 gevierd met de ingebruikname van het zelfgebouwde kasteel (zie afbeelding). Door de komst van dit kasteel konden er weer meer activiteiten gedaan worden, zoals bijvoorbeeld balletlessen. Naast danslessen kon men bij speeltuin Geenhoven terecht voor tafeltennis, vakantiewerk, jeugdschaken en de meisjesclub. Ook het aantal speeltoestellen nam gestaag toe met de jaren. In een krantenartikel uit het Eindhoven Dagblad van 15 augustus 1981 ter ere van het twintigjarig bestaan, wordt de speeltuin als volgt omschreven: ‘Een gezellig middelpunt in de wijk waar voor iedereen wel eens wat te doen valt’. 

Rond 1978 werd een verhuizing van de speeltuin naar een andere wijk in de gemeente serieus overwogen, omdat de aan te leggen Christoffeldreef (de huidige Tienendreef) dwars door de speeltuin zou komen te lopen. Uiteindelijk bleek een verlegging van de speeltuin mogelijk te zijn, waardoor de tuin niet ver van zijn ‘wieg’ vandaan is komen te liggen. In de jaren tachtig wordt de speeltuin verder uitgebreid met een kinderbad, een crossbaantje, een skatebaan en een nieuw ontmoetingscentrum. In 1991 noemt burgermeester Tops van Valkenswaard speeltuin Geenhoven dan ook een voorbeeld van sociale vernieuwing, waarmee hij doelt op de vele activiteiten die worden georganiseerd voor alle groepen van de bevolking. In dat jaar passeren zo’n 35.000 jeugdige bezoekers de poort van speeltuin Geenhoven.

 

(Op foto rechtsboven: Het kasteel op speeltuin Geenhoven, jaren zestig​, op de foto in het midden: Speeltoestel Geenhoven, 1980, op de onderste foto: Viering eerste lustrum speeltuin Geenhoven, 1966​)​

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Gebied Borkel en Schaft
Binnenblad van een sigarenkist uit 1930 met als thema de valkenjacht.
Meer weten?
Oranje Boven
images/hourglass.png

ZOEKEN...